Telefon

0 532 139 56 69


Akü

Akü Nedir?

Elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çeviren, bu enerjiyi depolayan ve ihtiyaç durumunda açığa çıkaran akım toplayıcıdır. Akü, aracınızda marş motorunu, doğru akım devrelerini, ateşleme ve ışık alıcılarını besler.

Akü Ne İşe Yarar?

Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürerek depolar. Gerekli durumlarda depoladığı enerjiyi yeniden elektrik enerjisine çevirerek iletir. Aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma kademelerini izleyerek araç motorunun çalışmasını sağlar.

Aküler farklı kullanım alanlarına göre üç ana başlıkta gruplandırılabilir. Bu gruplar otomotiv aküleri, traksiyoner aküleri ve stasyoner akülerinden oluşur. Üretiminde kullanılan materyale göre ayrım yapmak da mümkündür. Kurşun - asitli, demir - nikel, gümüş çinko ve nikel - kadmiyum aküler bulunur.

Malzemelerine göre başlıklandırılan akü çeşitlerinin arasında performans farkı görülür. Motorlu araçlar için en sık tercih edilen akü tipi kurşun - asitli olup kendi içinde kuru ve sulu olarak ikiye ayrılır.

Akünün Ömrü Ne Kadardır ?

Bu sorunun yanıtı birçok etkene bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak ortalama veriler 5 ile 7 yıl arası dayandığını gösterir. Bu süreç marş sayısı, akünün saklanma koşulları, aracın çalışmadığı süre ve hava şartlarına bağlı olarak uzayıp kısalabilir.

Sürekli olarak marşa basmak, akünün şarjını azaltan önemli bir etkendir. Bilinen en önemli akü bitme sebebi, araçların uzun süre kullanılmamasıdır. Çalışmayan akü zamanla deşarj olarak boşalır. Bu tarz sorunların yaşanmaması için aracınızı haftada en az bir kere 20 dakika boyunca çalıştırmanız önerilir.

Bu nedenle akünün saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Akünün kuru ve temiz olması, güneş almayan bir yerde muhafaza edilmesi önerilir. Kullanılmadığı süreçte kaybedilen enerji miktarı her ay kontrol edilerek gerektiğinde şarj edilmelidir.

Ortam sıcaklığının da akünün kullanım ömrüne etkisi bulunur. Akülerin ömrü ortalama olarak 0 ile -10 derece arasında 3 ay, 10 ile 25 derece arasında 8 ay, 23 ile 45 derece arasında 4 ay, 35 ile 45 derece arasında ise 2 aydır. Bu süreler farklı koşullara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Akü Değişimi Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Şehir içinde ve aktif araç kullanımında her 5 yılda bir akünüzü değiştirmenizi öneririz. Fakat yolculuk mesafeniz ve kullanma yoğunluğunuz bu süreyi değiştirebilir. Her yıl bir kez yapılan akü testiyle ihtiyacınız olan değişim zamanınızı tespit edebilirsiniz.

Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

“Akünün ömrünün bittiği nasıl anlaşılır?” en merak edilen sorulardan biri olarak yer alır. Motorlu araçların çalışması için büyük önem taşıyan akü, sık sık kontrol edilmelidir.

Biten akü, sürücüleri yolda bırakabilir. Akünün bitmek üzere olduğunu anlamanın birkaç yolu vardır.

İlk belirti aracın farlarının yavaş yavaş sönükleşmesidir. Marşa basıldığında oluşan ses azalır. Otomatik araçlarda başlatma düğmesi çalışmamaya başlar ve anahtar kullanılması gerekir. Son olarak ise akü biter ve kontağı çevirseniz de araç çalışmaz hale gelir.

Akü Neden Biter?

Akülerin ortalama batarya süresi 5 yıldır. Ancak bu süre bazı etkenlere bağlı olarak değişir. Soğuk havalarda akünün şarj olma ve çalışma kapasitesi düşerek enerji oluşumu minimuma iner. Bazı durumlarda şarj almayan aküler, durum fark edilmediği takdirde bitebilir.

Aracın içerisindeki elektronik cihaz ve uygulamaların uzun açık kalması aküyü azaltır. Benzer şekilde farların açık unutulması da bu duruma sebep olur. Bütün bunların yanı sıra aracın içerisinde kaçak akım bulunması ve akünün şarj edilmemesi de akünün bitme sebepleri arasında yer alır.

Akü Biterse Ne Olur?

Akünün bitmesine dair işaretleri algılayamazsanız kısa süre içerisinde motorlu aracınız çalışmaz hale gelir. Araç içi elektronik sistem ve cihazlar kullanılamaz. Aracınızı tekrar çalıştırmak için akünüzü, takviye aküsüyle şarj etmeniz gerekir. Eğer akü kullanılamayacak duruma geldiyse yeni bir akü alınmalıdır.

Akü Bitince Ne Yapılır?

Akü bitince araç yolda kaldıysa iterek veya bir çekici yardımıyla güvenli bir konuma ulaşmalısınız. Ardından yapabileceğiniz şeylerden ilki aküyü yedek akü ile şarj etmek olur.

Akü bitince yapılacak bir diğer şey ise yeni bir ürün alınarak akü değişimi yapmaktır. Oldukça pratik bir şekilde yapılan bu değişimi yardıma ihtiyaç duymadan tamamlayabilirsiniz. Ayarlı bir anahtar yardımıyla önce negatif başlığı, sonra ise pozitif başlığı çıkarmanız önerilir. Eski aküyü çıkarıp yerine yenisini yerleştirdikten sonra ilk olarak pozitif başlığı ve ardından negatif başlığı takmanız gerekir.

Akü değiştirme konusunda uzman kişilerden yardım alarak kolaylıkla bu işlemi yaptırabilirsiniz. 

Akü Bakımı

Genelde uzun saatler çalıştırılmamış araçlar ve kış aylarında daha yüksek enerji harcayan araçlarda, enerji harcamasına bağlı olarak akü verimliliği düşebilir. Akü bakımı için eskimeye başlamasını beklemek yerine; yılda bir kez akü testi yaptırmanız yeterli olacaktır.

EUROMASTER Servis Noktaları'nda aracınızın akü kontrolü ücretsiz gerçekleştirilir ve size akünüzün mevcut durumunu gösteren bir rapor verilir.

Aküde Korozyon Nedir ?

Akünün bitmesine neden olan unsurlardan biri de korozyondur (aşınma). Uzun süren sıcak havalar da akü performansı açısından bir uyarıcı niteliğindedir. Akü testi yaptırmadıysanız, sıcak hava koşullarına da özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Hızlı iletişim
  • 0 532 139 56 69
  • 0 532 139 56 69
  • destek@mergenauto.com
İletişim Formu
Hızlı iletişim

Biz Sizi Arayalım

“Sizinle irtibata geçebilmemiz için GSM numarasını ekteki ilgili alana girer misiniz.” Müşteri temsilcilerimiz en kısa sürede sizinle irtibata geçecektir.